De boomgaard-wassail op een oude gravure. Het is winternacht, want de maan schijnt door de bomen.
Wassail butler Meer...
Wassailing  is een volks­gebruik, dat teruggaat op de vroege middel­eeuwen. Van oor­sprong een Ger­maans ritueel, dat werd uitgevoerd om de vrucht­baarheid van de fruit­bomen af te roepen. Uit een kom werd in de boom­gaard onder de grootste appel­boom appel­punch (the wassail drink) rond­gedeeld en onder geknal van vuurwerk of vuur­wapens klonk de wens "Waes hael" (oudEng= wees gezond) . In de gekerstende versie gingen op de 12e nacht na kerstmis arme boeren (of hun kinderen) langs de deuren van de landadel om kerstliederen te zingen. De butler in de groep had een wassail-kom bij zich en schonk punch met een heilswens in ruil voor een kleine gave. De os die soms werd aange­zongen, stamt uit een soortgelijke traditie van land­arbeiders, die een toast uitbrachten op het trekvee. Deze gebruiken doen, wat betreft hun vorm, denken aan elementen uit ons Sint Maarten­feest, de foeke­potterij en oudejaars­avond .

Vaughan Williams  had grote interesse in volks­muziek : hij was voorzitter van de English Folk Dance and Song Society en maakte prachtige volkslied-koor­arrange­menten. Deze Wassail Song is er eentje van en de versie lijkt het meest op het lokale gebruik in zijn geboortestreek Gloucester­shire. In het lied hoor je de stoet in de verte aankomen onder het roepen van "Wassail". Dan volgt de heilswens met een ode aan de butler en aan de dienstmeid (die de deur open moet doen), om vervolgens weer in de verte te verdwijnen.

A basic wassail recipe Prep Time: 15 minutes Cook Time: 3 hours Ingredients: • 1 Gallon apple cider • 2 C. cranberry juice • 1/2 C honey • 1/2 C sugar • 2 oranges • Whole cloves • 1 apple, peeled and diced • Allspice • Ginger • Nutmeg • 3 cinnamon sticks (or 3 Tbs. ground cinnamon) • 1/2 C - 1 C brandy (optional) Preparation: Set your crockpot to its lower setting, and pour apple cider, cranberry juice, honey and sugar in, mixing carefully. As it heats up, stir so that the honey and sugar dissolve. Stud the oranges with the cloves, and place in the pot (they'll float). Add the diced apple. Add allspice, ginger and nutmeg to taste -- usually a couple of tablespoons of each is plenty. Finally, snap the cinnamon sticks in half and add those as well. Cover your pot and allow to simmer 2 - 4 hrs on low heat. About half an hour prior to serving, add the brandy if you choose to use it.
C=cup=250mL Tbs=eetlepel clove=kruidnagel allspice=piment ginger=gember cinnamon=kaneel nutmeg=nootmuskaat
   
Wassail! Wassail! 
Wassail all over the town
Our bread it is white and our ale it is brown
Our bowl it is made of a green maple tree
In the Wassail bowl we'll drink unto thee !  Wassail!

Here's a health to the ox and to his right eye
Pray God send our master good Christmas pie
A good Christmas pie as e'er I did see
In the wassail bowl we'll drink unto thee. Wassail! 

Here's a health to the ox and to his right horn
Pray God send our master good crop of corn
A good crop of corn as e'er I did see
In the wassail bowl we'll drink unto thee. Wassail!

Here's a health to the ox and to his long tail
[Wassail all over the town, wassail!]
Pray God send our master a good cask of ale
A good cask of ale as e'er I did see
In the wassail bowl we'll drink unto thee. Wassail!

Come butler come fill us a bowl of the best
Then I pray that your soul in heav'n may rest
But if you do bring us a bowl of the small
May the devil take butler bowl and all! 

Then here's to the maid in the lively white smock
Who tripped to the door and slipped back the lock
Who tripped to the door and pulled back the pin
For to let these jolly wassailers walk in. Wassail!

Wassail all over the town. 
Wassail, wassail, wassail ...